Srnčie mäso na víne

PRÍPRAVA 30min   I  VARENIE 50min   I    PORCIE 4


SUroviny:

500 g srnčieho stehna alebo chrbta

100 g údenej slaniny

1 lyžica tuku

1/4 citróna

rozmarín

1 dl červeného vína

trochu cukru

soľ

Na marinádu:

1/4 l octu

1/4 l vody

2-3 lyžice pokrájanej koreňovej zeleniny

1 cibuľa

1 bobkový list

3-4 zrnká čierneho a nového korenia

2-3 zrnká borievok alebo materinu dúšku

Miesto vody alebo octu môžeme použiť červené víno


príprava:

Marinádu uvaríme z príslušných surovín. Odblanené mäso pretiahneme hranolčekmi údenej slaniny a vložíme do vychladnutej marinády. Po 2-3 dňoch mäso vyberieme a necháme usušiť. Marinádu precedíme. Opražíme kúsok nadrobno pokrájanej údenej slaniny, pridáme tuk, opečieme mäso, pridáme zeleninu a cibuľu z marinády, citrón, opražíme, podlejeme precedeným nálevom a prikryté dusíme. Mäso častejšie obraciame, podlievame a dusíme asi 50 minút. Mäkké mäso vyberieme, zeleninový základ rozmixujeme alebo pretrieme, rozriedime vínom, ochutíme soľou, citrónovou šťavou alebo octom, cukrom a prevaríme. Pokrájané plátky mäsa polejeme šťavou. Vhodnou prílohou je žemľová knedľa a kompótové brusnice.

 

Zdroj: www.netky.sk

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *